SATILIYORUZ!

Cânım Salda Gölünün millet bahçesi yapılması için 31.07.2019 günü ihale yapılacak. Gölün çevresine yollar, tesisler yapılacak. Üstelik mahkeme kararına rağmen…

Uzmanların dediğine göre iki milyon yılda oluşan o turkuaz güzellik sadece on yılda kaybolabilir. Korkarım Salda’yı da Uzun Gölün kötü kaderi bekliyor.

Şu anda birçok çevreci örgüt Salda Gölünün orada, direnişte.

https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/salda-golune-millet-bahcesi-projesi-icin-ihaleye-cikiliyor-5253946/

Araştırmalara göre sadece Türkiye’nin değil Dünyanın en temiz kaynak suyu havzalarından bir kısmını barındıran Munzur Dağının “tamamı” ve yetmezmiş gibi Munzur Milli Parkı olduğu gibi maden arama sahası ilan edildi. Para uğruna o güzelim kaynak suları kirlenecek.

Bölge halkı sürekli tepki gösteriyor ama dinleyen kim.

https://t24.com.tr/haber/munzur-daglari-nin-tamami-maden-sahasi-ilan-edildi,832516

Ülkede en yoğun oksijenin olduğu Kaz Dağlarında siyanürle altın çıkarılacak. Çevreciler, ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporunda bu iş için 45.000 ağaç kesilecek denildiği halde yalan söylediklerini, şimdiden 195.000 ağaç (yüz doksan beş bin!) ağaç kesildiğini ortaya çıkardılar. Altını çıkaracak olan Kanadalı bir firma ve çıkardığı altının sadece %4’ünü bize verecek. Karşılığında da ağaçlarımızı kesip toprağımıza tonlarca siyanür boşaltacaklar.

Çanakkale halkı şu anda nöbet tutuyor, direniyor.

https://t24.com.tr/haber/canakkale-halki-altin-madenine-karsi-nobette,832419

Mevcut jeotermallerden yayılan kükürt ve diğer gazlardan dolayı zaten ülkenin ortalamasının çok üstünde kanser vakasına rastlanan Aydın’da -sıkı durun- tam 64 jeotermal arama, 7 jeotermal kaynak işletme ve 39 doğal mineralli su ruhsat sahası daha ihaleye çıkarıldı. Bu ruhsatlarla Aydın’ın yaklaşık üçte biri ihaleye çıkarılmış oldu.

Aydın halkı 1 Ağustostan itibaren bu durumu protesto etmek için gösteriler yapacak.

https://www.evrensel.net/haber/383565/aydinda-64-yeni-jes-ihaleye-cikarildi

Bu dört olay da çok kısa süredir gündemde. Yangından mal kaçırma telaşıyla hareket ediyorlar.

Özetle

Yemyeşil ovasıyla derimiz olan Aydın satılıyor. Zeytinimiz, incirimiz, sağlığımız satılıyor.

Turkuaz sularıyla gözlerimiz olan Salda Gölü satılıyor! Ülkemizin; senin, benim, hepimizin olan bu doğa şaheseri yok olacak. Hani bazı güzellikler vardır, oturup saatlerce onu seyretmek istersin ya. Ne yemek, ne içmek o zevki verir. İşte böylesi bir abide olan, insanoğlunun ne yapsa, etse bir benzerini yapamayacağı bu doğanın lütfu yok olacak.

Ağacı, oksijeniyle akciğerlerimiz olan Kaz Dağları satılıyor! Kaz dağları ki şairin dediği gibi orada “İçine çektiğin nefes değil, gökyüzüdür”. Gökyüzümüzü satıyorlar anlıyor musun!

Tertemiz suyuyla kanımız olan Munzur Dağlarını satıyorlar! Yakında, sıcak bir yaz günü Munzur’a çıkarken terlediğinde avuçlarını uzatıp içebileceğin, vücuduna girdiğinde buz gibi serinliği, temizliğiyle ruhunu arınmış hissedebileceğin o sular olmayacak. Ne için, ne uğruna?

Para için ülkenin bedeni satılıyor anlayacağın. Tesistir, yoldur, köprüdür şudur budur satarsın anladık. Onların yenisi yapılır. Ama bu çok başka bir şey: Körpecik, tazecik, bir içim su bedenimiz satılıyor; Üç kuruş başlık parası için…

Yorum bırakın